Опис на програма
Резултати од програма
(Mk) По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да:
- познава различните видови кујни;
- препознава и користи различни процеси за приготвување на јадењата;
- објаснува карактеристики на кујната;
- применува готварска терминологија;
- објаснува карактеристики и презентира производи од растително и животинско потекло кои се користат во кујните;
- разликува видови меса и нивни составни делови;
- разликува и се служи со различните видови инвентар во кујната;
- опишува начинот на подготовка на фондовите и сосовите и способен е да ги подготви истите;
- приготвува супи, чорби и потажи;
- опишува и самостојно припрема готвени јадења, печења и меса печени на скара;
- применува во практика термичка обработка на риби;
- опишува едноставни ладни и топли предјадења и способен е да ги подготви;
- врши проверка на квалитетот на извршената работа;
- познава и применува гастрономски трендови во кулинарството;
- применува прописи за заштита при работа и заштита на животна средина.
Критериуми за влез во програмата
(Mk) Завршено средно образование (гимназиско или средно стручно образование).
Кандидатите треба да бидат повозрасни од 17 години.
Времетраење на програмата
Времетраење на програма | Вкупен број на часови | Изразено во проценти |
---|---|---|
Теорија | 42 | 20 |
Пракса | 170 | 70 |
Оценување | 28 | 10 |
Вкупен број на часови | 240 |
0 STUDENTS ENROLLED